tisdag 2 december 2008

Bilsemester i Norge 2007

I juni 2007 tyckte jag att det var dags för övriga familjen att få uppleva Norge lite grand. Efter en vecka i Göteborg körde vi direkt därifrån och till första anhalt: Lillehammer. En resa på ungefär 50 mil. Vi startade på eftermiddagen och var framme två minuter i tio - dvs i god tid före avtalad tid med campingens reception som stängde 22.00. Här några bilder från den berömda OS-orten (Vinter-OS 1994).





Färden fortsatte mot Åndalsnäs och Trollstigens camping. Efter bara en liten stund började vi se snöklädda fjälltoppar. Eftersom vi lämnade Lillehammer ganska tidigt på morgonen så var vi framme strax efter lunchtid. Då hade vi ändå hunnit stanna till och njutit av de vackra vyerna, de mäktiga bergen (speciellt i Romsdalen) och de forsande bäckarna och älvarna. Solen sken från en nästan klarblå himmel och nu hade vi ganska gott om tid att utforska omgivningarna runt Trollstigen, Trollväggen och Åndalsnäs.




Tredje dagen blev nog den bästa enligt barnen. Bilresan till nästa boende, som dessutom skulle vara i två nätter, var endast 8 mil lång. Målet var Geiranger, byn som ligger så vackert vid Geirangerfjorden och som nog hör till Norges mest kända turistplatser. Här är sagolikt vackert med bergen, fjorden och all grönska. Vi bodde i en stor fin "hytte" som innehöll flera rum, bara ett stenkast från fjorden och Örnvägen. Studsmattan på campingen abonnerades av ungarna... Innan vi kom fram blev det ett stopp vid Gudbrandsjuvet (första bilden här nedan). Efter lunch blev det till "att gå på tur" upp till ett vattenfall, som stigen ledde oss in bakom.








Den fjärde dagen tillbringades som sagt i Geiranger och dess omgivningar. Vädret var bra och vi såg oss omkring i byn, slappade vid stugan och körde upp till Dalsnibba - nästan 1.500 meter över havsnivån i Geiranger. Där fick vi en härlig upplevelse då vi såg en havsörn sakta sväva fram lite snett under oss. En mäktig höjdare!!! Nog snackat - nu kommer bilderna...








Femte dagen och dags att dra vidare mot Gudvangen. Den här dagen såg vi fram emot eftersom vi hade ett par timmars färjetur genom, vad vi hade hört den oerhört vackra och dramatiska, Naeröfjorden framför oss. Efter att vi packat ihop våra grejer, städat stugan begav vi oss upp till Örnesvingen en sista gång för att njuta av den vackra utsikten igen. Vädret var fortfarande på vår sida och solen sken och det var härligt varmt. Tänkte att vi i denna tidiga timme kunde få några bra bilder innan soldiset gjorde sitt. Väl uppe tog vi några bilder och skulle dra iväg i god tid till färjan som skulle gå från Kaupanger vid 15-tiden. In i bilen allihop - och då vi ska starta fastnar handbromsen stenhårt. Trots upprepade försök att få loss den så är det inget annat att göra än att ringa väghjälpen. Fick beskedet att bärgaren skulle åka från Ålesund, via ett par färjor och de ca tio milen till oss. Det var bara att snällt vänta och efter några timmar var vår hjälte på plats och fixade felet på en halvtimme. Under tiden vi väntat blev vi nästan trötta på utsikten, fotograferande halvspringande japaner och värmen. Kraftigt försenade drog vi iväg mot Kaupanger och sista färjan till Gudvangen som skulle gå 18.00. Klockan var lite efter 13.00 då vi startade men vi kände att det var ganska lugnt ändå, trots 23 mil på serpentinvägarna. Innan färjeturen i Naeröfjorden, en del av Songefjorden, så blir det några bilder.






Vi fick trots allt en rätt lugn resa till Kaupanger. Ingen stress, vi han och stanna för fika och mat - och bara för att sträcka på benen ett par gånger. Vi var framme vid färjeläget nästan en timma före avgång, så vi passade på att spela lite fotboll på den inhängnade fotbollsplanen strax intill. Så kom färjan och förväntansfulla körde vi ombord...






På bilden precis ovan syns Gudvangen och bergen runt omkring. En underbar plats som jag gärna vill återvända till. Nedan lite bilder från vår vistelse i Gudvangen och omgivningarna runt omkring.