måndag 18 maj 2009

GravelTouring i Skaraborg 16 maj 2009

GravelTouring i Skaraborg blev en väldigt trevlig dag! Vi var från start i Lidköping totalt 11 cyklar och 12 personer. "Långväga" gäster kom från Trollhättan, Karlskoga, Askersund och Örebro. Ca 25 minuter sena drog i väg mot de härligt dammiga grusvägarna. Då är det faktiskt ganska behagligt att vara turledare - man kör först! Efter dryga 5 mil stannade vi till i Århult, södra änden av sjön Vristulven mellan Timmersdala och Böja. Sen for vi vidare över "Stöpaslätta" via Horn och genom Ulvåker (där jag varvade lite extra vid ett visst hus - e-he)och på grusvägar via platser som Dagstorp och Grönhult till Tibro. Där fanns tillfälle att tanka hojarna och äta.
Efter denna paus gick färden via Åreberg till Hönsa. Den grusvägen slingrar sig utmed ån Tidan och är ganska naturskön. Via grusvägen mellan Hönsa och Kylvanäs blev det sedan en längre sträcka kurvig asfalt på den västra sidan av sjön Örlen. Men som väl är gick vägen snart över till grus och i Spethult vek vi av på en liten skogsväg mot Lindhult (oskyltad). En härlig grusväg - lagom krogig, lagom kuperad. Dök dock upp lite stora stenar på några ställen men det fixade vi. Nu var vi bara "grushojar" på den här turen - hade vi haft nån customhoj med t ex så hade jag inte kört den här vägen.
Så småningom reste sig Vaberget framför oss. Även här tog jag en alternativ, lite mer utmanande, väg uppför berget. Det blir ett lite förrädiskt parti - först en jättefin grusväg med en låg gräs-sträng i mitten som går igenom en björkdunge (ni fattar vad fint det är där i mitten av maj) för att sedan snabbt övergå till en ganska brant uppförsbacke med löst underlag, ganska stora stenar och som pricken över i, avslutas backen med en skarp högerkurva. Men det gick bra - alla klarade detta med den äran. Belöningen efter detta blev riklig. Vid Klintens utsiktsplats kan man inte annat än hänföras över den utsikt som bjuds. De deltagare som inte varit där förut blev mäkta imponerade.

På väg ner från Vaberget prövades deltagarna på körning i löst nysladdat grus. Även detta en alternativ väg. Via Forsvik tog vi grusvägen mot Kolmilan vid Flugebyn och sen småvägar utmed sjön Björklången förbi Pellemon och nära Höghult. Efter en stund nådde vi Ösjönäs där vi kunde summera att vi haft en väligt bra dag. Det blev en bra sammansatt grupp som skötte sig kanon. Vi körde lagom fort - vi höll på säkerheten och tog inga onödiga risker. Vi vinkade gärna till de vi passerade och dom vinkade tillbaka... Ser fram mot nästa gång - den 4 juli.